Мандарин, Мандаринове дерево (Citrus reticulata)

Plant Мандарин, або цитрус сітчастий (Citrus reticulata) – один з видів вічнозелених цитрусів, що належать до ботанічного сімейства рутових і підродині помаранчевих; в останні десятиліття серед творців зимових садів користується не меншою популярністю, ніж лимон. Батьківщина мандаринового дерева – північна частина сучасної Індії, де дотепер зустрічаються дикоростучі види. В Індії вони стали культурною рослиною за кілька тисячоліть до нашої ери. Однієї з Європейських країн, де вперше з'явилися мандарини, стала Італія, куди деревце в діжці завіз в 1840 році торговець Мішель Текор. Що стосується сучасної назви цієї рослини, то існує кілька версій. Мандаринами називали багатих сановників у феодальному Китаї. У ті далекі часи тільки багаті люди могли дозволити собі мати в садах це дерево. Також відомо, що острів Маврикій в Індійському океані раніше звався Мандарин. Припускають, що від назви цього острова і походить назва рослини. Мандарин вирощують не тільки як декоративно-листяну культуру, але і як плодову рослину. Найбільше мандаринів вирощується в Азії – приблизно 2/3 світового виробництва. Найбільшими виробниками мандаринів у світі є Китай (7,2 млн. т) і Японія (1,5-1,7 млн. т). Основними виробниками мандаринів у Європі є Іспанія (1,7 млн. т) і Італія (505 тис. т). На чорноморському узбережжі Кавказу поширені в основному сорти і форми, що належать до японської групи. На Кавказі мандарини збирають, коли шкірочка ще злегка зеленувата, жовтогарячими вони стають при зберіганні. Процес збирання плодів – трудомістке заняття, тому що плоди доводиться не обривати, а зрізати садовими ножицями. Якщо плоди зірвати, то вони згодом погано зберігаються. Тому при зніманні плодоніжки плоду зрізують над самою подушечкою, щоб не залишалося вістря, здатне зашкодити інші плоди. Плоди мандарина – прекрасний дієтичний продукт і знайшли своє застосування в медицині. У них утримуються цукор, органічні кислоти, білки, жири, клітковина, каротин, мінеральні солі, особливо багато калію, що робить їх корисними кардіологічним хворим. З лікувальною метою використовують свіжу м'якоть, свіжоприготовлений сік. Шкірка плодів містить велику кількість ефірного масла. Настої і відвари зі шкірки мандаринів застосовують при кашлі, у якості відхаркувального засобу. Дуже корисні мандарини і при шлунково-кишкових захворюваннях, особливо при схильності до розладів кишечнику. Їх застосовують при нудоті і для поліпшення травлення. Зовнішнє застосування соку допомагає в боротьбі із грибковими захворюваннями шкіри.


QR код рослини

Роздрукуйте код для подальшого швидкого пошуку рослини.

sfw39r879yf93847sdf_5